שאלות ותשובות

נושאים: הנקה ושימוש במוצץ, דלקות גרון - PFAPA, חיסונים לתינוק, קרוהן של המעי הדק, ציסטיק פיברוזיס, תוסף ברזל, כתמים, פוזל הצידה, שדיים לבן, אמא בעבודה, ילד בבית, פטרייה בפה, הליכה על קצות האצבעות, אקנה, מסרב ללכת לבית הספר, ניצול תור ביעילות, חיסונים ואסטמה, דבש לתינוק, רקטום "נופל", תפרחת חיתולים קשה, מחלה לאחר טיול, כינים, שיעור יתר, אספרגר, מריבות עם ילד, חיסון נגד וירוס הרוטה


שאלה :: איך לטפל באקנה?


13. בתי המתבגרת וחברתה חזרו מחנות קוסמטיקה עמוסות בתכשירים נוגדי אקנה ובזבזו את כל חסכונותיהן. האם התכשירים הללו עובדים?

אקנה היא תופעה הקשורה לבלוטות העור המפרישות חומר בשם סבום (חומר שומני),הנמצא במיוחד על הפנים והקרקפת. כאשר בלוטות אלו מופעלות על ידי הורמוני המין, הן מייצרות כמות רבה מדי של סבום. כאשר הסבום נלכד בפתח בלוטת החלב מתפתח האקנה. בהתחלה זה מתחיל כ"קומדו" (ראש לבן), אשר לעיתים קרובות עובר תהליך של חמצון והופך לשחור. אם הקומדו עובר תהליך של דלקת, הוא עלול להפוך לבליטה אדומה להתמלא במוגלה, ולהפוך לבסוף למורסה.

הרבה דברים נאמרו על הקשר בין אקנה לתזונה, אך אין כל ראיה לכך ששוקולד או כל מזון אחר משפיע על התפתחות האקנה. במחקר שנערך לפני שנים רבות, אכלו מתנדבים חצי קילו שוקולד ביום במשך שלושים יום. ולא נמצאה השפעה על הופעה או העלמות האקנה. משקאות קלים נאסרו בעבר לאנשים הסובלים מאקנה אך גם במקרה זה אין כל ראיה כי שתייתם מחמירה את התופעה.

נגעי האקנה ייעלמו, בסופו של דבר, ללא טיפול, אך מטרת הטיפול הנכון היא להעלים אותם מהר יותר. ניסיון להסיר פיזית את "החצ'קון" על ידי לחיצה עם ציפורניים (לעתים לא כל כך נקיות) עלול להוביל לסימנים לא יפים או להגברת הדלקת. גם קרצוף הפנים באמצעות ספוג קרצוף (לופה) עלול להחמיר את מצב העור. קרוב לוודאי שגם שתייה מרובה של מים, צריכת ויטמינים רבים ונטילת איזשהו תוסף מזון "טבעי" אופנתי לא יקלו על התופעה.

מה עושים? יש להימנע מלהשתמש בקרם לחות, משום שהעור שמנוני מאוד. לגבי תכשירים ללא מרשם, יש כאלה טובים מאוד וכאלה שכלל לא. מבחינת מרכיבים פעילים, חלק מהתרכיבים מדולל, כך שהם אינם יכולים להועיל. היזהרו ממוצרים הטוענים כי הם יכולים לרפא את הכול. קרמים וג'לים המכילים בנזיל פרוקסיד מועילים אך ייתכן שבתחילת השימוש הם יגרו את העור. תכשירים הממיסים את הקרטין של העור (כמו אלה המכילים גופרית) יכולים גם הם לעזור. זכרו: תכשיר מקומי שמרפא את האקנה תוך שלושה ימים.


שאלה בנוגע לילד שמסרב ללכת לבית הספר


14. בני בן השש מוצא מידי בוקר סיבה שלא להגיע לבית הספר. מה עושים?

היעדרות מבית הספר עלולה לגרום לבעיות רבות בטווח הקצר ובטווח הארוך להתפתחותו החברתית, הרגשית והחינוכית של הילד. חשוב לזהות את הבעיות בשלב מוקדם, ולבצע את ההתערבויות המתאימות על מנת למנוע קשיים נוספים.

פחד מבית הספר וחשש לעזוב את הסביבה הביתית הבטוחה הוא הסיבה העיקרית לסירוב לפקוד את המקום. התופעה שכיחה יותר בקרב ילדים בני 5-6 ו־10-11 שנים, (גילאי הכניסה לבית הספר היסודי או לחטיבת הביניים).

לעיתים קרובות, הסירוב מתחיל לאחר שהילד נשאר בבית לתקופה ארוכה (כמו לאחר חופשת חג, חופשת קיץ או מחלה). או בעקבות אירוע מלחיץ כמו למשל מעבר לבית חדש, מוות של חיית מחמד או בן משפחה או החלפת בתי־ספר.

התופעה מתבטאת אצל כל ילד באופן אחר. יש ילדים שיסרבו לעזוב את הבית, אחרים יעזבו את הבית בבוקר, אך ככל שיתקרבו לבית הספר הם יעצרו ויפתחו התקפי בכי או התקפי זעם. חלקם עלול לאיים לפגוע בעצמו. חלקם מתלונן על בחילה או בעיה פיזית אחרת כגון כאבי בטן, כאבי ראש או כאבי גרון. אם הילד נשאר בבית באותו בוקר, "המחלה" לעיתים קרובות נעלמת תוך שעות ספורות, אבל חוזרת למחרת בבוקר... ככל שהילד יישאר זמן רב יותר מחוץ למסגרת ביה"ס, יהיה לו קשה יותר לחזור אליה.

לעתים הילדים סובלים מבעיות אחרות, כמו חרדות ודאגה מוגזמות. הם אינם מרגישים בטוחים כשהם לבד, הם נדבקים להורה ומלווים אותו בכל הבית. לעתים הם מתקשים להירדם, פוחדים מהחושך וסובלים מסיוטים. לעיתים מדובר בילדים הסובלים מדיכאון.

יש ילדים המסרבים ללכת לבית הספר מסיבות אחרות: פחד ממבחנים, סלידה מניקיון השירותים במקום, תלמידים אחרים המאיימים עליהם, מורה מסוים.

יש הבדל משמעותי בין ילד המסרב ללכת לביה"ס לבין ילד המשתמט מלימודים על רקע עברייני. הראשון נותן להוריו להבין שהוא לא רוצים ללכת לביה"ס, ומנסה לשכנעם להשאירו בבית. ילד בעל רקע עברייני לא נותן להוריו שום מידע. לילד מהסוג הראשון אין בדרך כלל מאפייני התנהגות אנטי חברתית, כגון שקרים או גניבות, מה שקיים אצל ילד מהסוג השני. ילד המסרב ללכת לביה"ס בדרך כלל נשאר בבית כי כך הוא מרגיש בטוח ומוגן. ילד המשתמט על רקע עברייני עוזב, לעיתים קרובות, את הבית כדי לבלות את הזמן עם חברים מחוץ לבית הספר.

מאחר ולילדים המסרבים ללכת לביה"ס יש מגוון רחב של סימפטומים ובעיות, יש להעריך אותם בצורה יסודית. כדאי שתפנו לרופא הילדים שלכם. הוא ישוחח איתכם ועם הילד. בנוסף הוא יבצע בדיקה גופנית מלאה, כדי לשלול מחלה פיזית העלולה לגרום לבעיה. כמו כן, רצוי שתשוחחו עם המורים והיועצת של בית הספר. גם רופא הילדים ירצה לדבר עם צוות ביה"ס כדי לקבל מידע ולהשלים את ההערכה.

כהורים אתם חייבים להמשיך לנסות ולשלוח את הילד לביה"ס. הרופא עשוי להפנות את הילד למומחה בתחום בריאות הנפש, כגון, פסיכולוג, עובד סוציאלי, מטפל משפחתי, או פסיכיאטר ילדים. המטפל יעבוד עם הילד ואתכם, יחד עם צוות ביה"ס ורופא הילדים. מטרת הטיפול לעזור לילד ללמוד מיומנויות המאפשרות לו להפחית חרדות. יתכן שהילד יצטרך לקבל גם תרופות נגד חרדה או נגד דיכאון.

זכרו: טיפול מוקדם בבעיה ימנע בעיות אחרות: ילדים שאינם הולכים לביה"ס במשך תקופות ארוכות, עלולים לפתח נסיגה אקדמית או חברתית קשה. אם הם אינם מקבלים את העזרה המקצועית הנדרשת, הם עלולים לפתח בעיות רגשיות כגון חרדה או דיכאון בגיל המבוגר.


שאלה בנושא ניצול תור ביעילות


15. בכל פעם שאני הולכת לרופא הילדים אני מרגישה תסכול כי עסקנו רק בחלק מהבעיות והשאלות שיש לי. איך אני יכולה לנצל את התור שלי בצורה יעילה?

הורים רבים "מתפזרים" במהלך הביקור אצל הרופא ושוכחים למסור פרטים חשובים ולקבל תשובות חשובות. להלן מספר טיפים שיעזרו לך לנצל ביעילות את הפגישה:

* הביאי אתך את "ההיסטוריה הרפואית של הילד", ובפרט את פנקס החיסונים שלו ופנקס טיפת החלב.
* הכיני לפני הפגישה את רשימת התסמינים ואת השאלות שיש לך כדי לא לשכוח שום דבר חשוב. הסימפטומים הם כמו חתיכות של פאזל, והרופא צריך כל אחת מהן כדי לבנות את כל התמונה ולהגיע לאבחנה מדויקת ותוכנית טיפול.
* אם הילד נוטל תרופות, ויטמינים או תרופות אלטרנטיביות, הביאי אותם לפגישה. הרופא יוכל בקלות להתרשם ממה שהילד לוקח, המינונים ובאיזו תדירות. זה גם עלול למנוע ממנו אי הבנות וטעויות.
* הרופא עלול לשנות את התרופות שהילד מקבל. אם הוא לא מסביר מדוע, שאלי אותו. שאלי על תופעות לוואי או על כל דבר אחר שאת צריכה לדעת על התרופה החדשה.
* אם הילד סובל ממספר בעיות רפואיות, בחרי את השתיים החשובות ביותר, הצורכות התייחסות מיידית. הנטייה שלנו כהורים היא לנסות לפתור את כל הבעיות בביקור אחד. ביקור נוסף יכול להיות פתרון טוב. הרופא יכול לוודא שהילד שלך מתקדם היטב עם הטיפול החדש שניתן לו, וכן אפשר לדבר על בעיות נוספות של הילד.

רוב רופאי הילדים במסגרת הציבורית מוגבלים ל־7 עד 10 דקות לביקור, לכן חשוב לכבד את אילוצי הזמן שלהם. מתוך כבוד לרופא, אל תבקשי את חוות דעתו על ילד אחר שלך, אם גם ילדך השני חולה, תזמיני תור נוסף בעבורו. רופאים מעריכים מטופלים שזוכרים את התורים שלהם ומגיעים כמה דקות מוקדם יותר. המאחרים משבשים את כל לוח הזמנים. כדי לקצר את זמן ההמתנה השתדלי להזמין את התור הראשון של היום. כמו כן, הביאי צעצוע או ספר האהובים על הילד. הצעצועים בחדר ההמתנה לא תמיד נקיים.


שאלה בנושא חיסונים ואסטמה


16. יש לנו היסטוריה משפחתית של אסטמה ואלרגיות. ילדתי לפני כחודש ואני מודאגת משמועות הטוענות שחיסונים עלולים להעלות את הסיכון לפתח אסטמה. האם לדחות את החיסונים של בני?

ילדים סובלים כיום מאסטמה בשכיחות גבוהה יותר מבעבר. הסיבה לכך אינה ידועה. חלק ממתנגדי החיסונים טוענים כי שהסיבה לכך נעוצה בחיסונים. הנושא נחקר לפני כמה שנים על ידי רופאים במרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית (CDC). המחקרים בדקו את הרישומים הרפואיים של 167,240 ילדים שטופלו בין השנים 1991-1997 ב־4 קופות חולים. כל הרשומות היו ממוחשבות. הילדים נבדקו בגיל 18 חודש ו־ 6 שנים לאחר מכן. נמצא כי 18,407 ילדים (11%) פיתחו אסטמה. בניתוח הנתונים לא נמצא קשר בין חיסון ) DPTדיפתריה, טטנוס, שעלת), חיסון נגד פוליו דרך הפה וחיסון נגד חזרת, חצבת ואדמת, לבין הסיכון לפתח אסטמה.

מחקר זה, כמו מחקרים אחרים שפורסמו באחרונה, תומך בבטיחות החיסונים בילדות. היתרונות שלהם (הגנה מפני מחלות ילדות רבות) עולים על כל סיכון קל של תופעות לוואי או בעיות אחרות. המלצתי: חסני בזמן.


פרופ' פרנסיס מימוני